Biologie in de Ruimte
Omschrijving
Op zaterdag 2 november 2024 wordt een lezing georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM). Locatie: Nationaal Ruimtevaart Museum (zie adres onderaan de mail)Aanvang
Omschrijving
Op zaterdag 2 november 2024 wordt een lezing georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM).
Locatie: Nationaal Ruimtevaart Museum (zie adres onderaan de mail)
Aanvang lezing: 10.30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur)
Op zaterdag 2 november blikt René Demets terug op zijn werk bij ESTEC (1990-2020). Als project scientist maakte hij biologen wegwijs in de wereld van de ruimtevaart en liet hij ruimtevaartspecialisten meedenken met de biologen. Hij is betrokken geweest bij bijna 200 verschillende experimenten die werden uitgevoerd op Europese sondeerraketten, Amerikaanse Space Shuttles, Russische Bion en Foton satellieten en het internationale ISS. De voor- en nadelen van deze platforms voor het biologisch onderzoek zullen worden uitgelegd.
Biologische experimenten in de ruimte worden semi- of volledig automatisch uitgevoerd. Voorbeelden worden gegeven van apparatuur die speciaal hiervoor is ontwikkeld.
Biologie is de studie van levende wezens in de breedste zin. Sommige organismen lenen zich beter voor ruimtebiologie dan andere. Verteld zal worden welke bij voorkeur worden gekozen en waarom.
Een bondige selectie zal worden gemaakt uit de wetenschappelijk resultaten die in de loop der jaren zijn behaald.
Ruimtebiologie draaide aanvankelijk om één kernvraag: Welk effect heeft een ruimtevlucht op levende wezens? Nieuwe vragen (maar gebaseerd op oude denkbeelden) hebben zich intussen genesteld binnen het domein van de ruimtebiologie: Waar komt het leven vandaan? Bestaat buitenaards leven? Het laatste vraagstuk wordt tegenwoordig niet langer beschouwd als buitenissig. Aandacht zal worden besteed aan deze culturele verandering..
Presentator:
René Demets is een zeer ervaren wetenschapper in de ruimtebiologie. Met name op het gebied van astrobiologie (de oorsprong, de evolutie en verspreiding van leven in de ruimte.
Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website: (www.nationaalruimtevaartmuseum.nl).
Tijd
(Zaterdag) 10:30 - 12:00