NRM/NVR lezing: Sparkwing: hoe een klein zonnepaneel groot werd
Omschrijving
Op zaterdag 1 maart 2025 wordt een lezing georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM). Locatie: Nationaal Ruimtevaart Museum (zie adres onderaan de mail)Aanvang lezing: 10.30 uur (zaal open
Omschrijving
Op zaterdag 1 maart 2025 wordt een lezing georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM).
Locatie: Nationaal Ruimtevaart Museum (zie adres onderaan de mail)
Aanvang lezing: 10.30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur)
Deze lezing neemt je mee in het verhaal van Sparkwing, het eerste commercieel verkrijgbare, kant-en-klare zonnepaneel voor kleine satellieten ter wereld. Made in Holland!
Voortbouwend op decennialange expertise
Met de zon als een altijd aanwezige energiebron, zijn de meeste satellieten afhankelijk van zonnepanelen voor hun stroomvoorziening. Daarbij spelen zonnepanelen van Nederlandse bodem een grote rol. Van Mercurius tot Jupiter; missies door het hele zonnestelsel zijn uitgerust met wings van Airbus Nederland. Het bedrijf levert al decennialang, tot op de dag van vandaag, zonnepanelen voor de meest gewaagde missies, zoals Rosetta, JUICE, en de voor de ESM module van maanmissie Artemis. Hoewel deze expertise nog altijd wordt ingezet voor bijzondere missies, leidde de opkomst van nieuwe spelers in de ruimtevaartindustrie – destijds vaak aangeduid als ‘new space’ – tot een vraag naar een nieuwe oplossing. Voor kleine satellieten moest sneller, eenvoudiger en goedkoper.
Sparkwing, een gedurfde stap
Van een eenmalig ontwerp, lange ontwikkeltijd en uitgebreid testen naar een kant-en-klaar product dat, zo te bestellen is – in 2019 ging een jong team van Airbus NL de uitdaging aan om een gestandaardiseerd zonnepaneel voor kleine satellieten te ontwikkelen, de start van Sparkwing. Een gedurfde stap; het vergde een nieuw ontwerp, een andere productieaanpak en klantbenadering.
Sprong voorwaarts
Het succes van Sparkwing bleef niet uit. Vorig jaar werden er 12 Sparkwings gelanceerd en 16 geleverd. Het laatste wapenfeit: Airbus Nederland bouwt op dit moment aan de productielijn om ruim 200 vleugelsets te kunnen leveren voor het Aurora platform voor satellietconstellaties.
Presentator
Het verhaal over Sparkwing wordt verteld door Niels van der Pas, die als product ingenieur nauw betrokken is bij het product. Met ruim negen jaar ervaring op het gebied van zonnepanelen, onder andere met bijdragen aan het thermisch ontwerp voor missies als JUICE en de ESM module Orion, helpt hij in zijn huidige rol de Sparkwing klanten bij het selecteren en ontwerpen van hun zonnepanelen. Daarnaast verzorgt hij vanuit Airbus Nederland de operationele support voor de aardobservatie-instrumenten OMI en Tropomi..
Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website: (www.nationaalruimtevaartmuseum.nl).
Aanmelden
Toegang tot de zaal is uitsluitend mogelijk na aanmelding via de NRM website en na betaling van de kosten van deelname, zie https://www.nationaalruimtevaartmuseum.nl/index.php/contact/aanmelding-lezing
Kosten deelname:
Voor kinderen, vrienden van het NRM en NVR leden: € 3,50
Voor overige toehoorders: € 7,00
Tijd
(Zaterdag) 10:30 - 12:00