BRIK-II; De eerste stap van Defensie in het ruimtedomein

Omschrijving
Op woensdag 6 april 2022 wordt er een lezing georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM) tezamen met de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR).
Omschrijving
Op woensdag 6 april 2022 wordt er een lezing georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM) tezamen met de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR).
Dat de ruimte voor Defensie een belangrijke rol kan spelen, zeker in de toekomst, was reeds bekend. Immers werd er al langere tijd gebruik gemaakt van satellietcommunicatie en van beeldmateriaal afkomstig van satellieten. De satellieten die daarvoor gebruikt werden, waren echter altijd van bevriende naties of commerciële partijen. De Nederlandse Defensie was zelf nog niet actief in het ruimtedomein. Dit veranderde op 30 juni 2021.
Vanaf Mojave Air and Space Port steeg de Cosmic Girl van Virgin Orbit op om de BRIK-II te lanceren, de allereerste Nederlandse Defensie satelliet. De lancering was succesvol en de toetreding van Defensie in het ruimtedomein was daarmee een feit. De BRIK-II satelliet was al sinds november 2017 in ontwikkeling en bestaat uit een complex geheel van drie innovatieve sensoren, grotendeels ontwikkeld door Nederlandse partijen. In deze lezing neem ik u graag mee in het verhaal van deze ontwikkeling, waarbij we ingaan op het doel, het ontwerp, de lancering en de tot nu toe behaalde resultaten van de BRIK-II satelliet.
Presentator:
Kapitein Dennis Wevers is sinds 2018 projectmanager BRIK-II bij Defense Space Security Centre (DSSC). In die rol was hij verantwoordelijk voor het dagelijks aansturen van het BRIK-II project in de ontwerp, ontwikkel en test fase. Na de lancering werd hij tevens primaire operator van de satelliet en stuurt hij het (kleine) team aan operators aan dat de satelliet dagelijks opereert.
Dennis volgde de opleiding Militaire Systemen & Technologie (richting Avionica) aan de Nederlandse Defensie Academie en tevens de Officiersopleiding Luchtmacht specialisatie Elektronica. Hij studeert aan de TU Delft (Lucht- en Ruimtevaarttechniek).
Enkele dagen voor de presentatie ontvangen de toehoorders die zich aangemeld hebben de inlog details voor toegang tot het Webinar.
Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website: www.nationaalruimtevaartmuseum.nl.
Aanmelden
Bent u geïnteresseerd en wilt u deze lezing (Nederlands gesproken) digitaal bijwonen, dan ontvangen we uw aanmelding graag uiterlijk 3 april aanstaande.
NVR leden melden zich aan via secretariaat@ruimtevaart-nvr.nl
NRM vrienden melden zich aan via de website van NRM: www.nationaalruimtevaartmuseum.nl
Bent u lid zowel lid van NVR als van NRM, dan hoeft u maar op één plaats uw aanmelding kenbaar te maken
Tijd
(Woensdag) 20:00
Adres
WEBEX