Young (Space) Professionals vinden elkaar in de Space Expo

Nieuws

okt 17, 2023

Een ervaringsverslag van Marien Hofstee.

De Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR) organiseerde samen met SGAC en SpaceNed afgelopen donderdag 12 oktober het Young Professional Event in de Space Expo en op het ESTEC terrein. Zowel young professionals uit de ruimtevaart als andere sectoren, maar ook studenten kwamen hierop af. Dit evenement bestond uit een rondleiding over het ESTEC terrein, praatjes van verschillende professionals, en werd afgesloten met een netwerkborrel in de Space Expo. Door het gemengde gezelschap heeft iedereen wat kunnen leren en weer nieuwe connecties opgedaan.

ESTEC Tour

Begin van de middag stond ik samen met een enthousiaste.groep young professionals klaar bij de ingang van ESTEC voor een professionele rondleiding over het terrein. Door het slechte weer kon niet iedereen het halen, maar dat maakte de tour misschien juist leuker en persoonlijker. Na een vlot praatje van Young ESA, hebben we de grote testhallen via een online applicatie bekeken. Hierbij werden spectaculaire verhalen verteld, bijvoorbeeld over een Japans aircosysteem dat eens getest is bij ESTEC of het bestand is tegen aardbevingen van sterkte 10 op de schaal van Richter. Daarna kregen we wel het laboratorium met eigen ogen te zien. We kregen een overweldigende hoeveelheid apparatuur te zien, het ging van vacuümmachines tot machines die met gigantische krachten materiaal uit elkaar konden trekken. Daarbij kregen we uitleg hoe alles werkte en werd een beeld geschetst van het testproces.

Presentations van (Space) Professionals

Na de rondleiding werden we ontvangen in een zaaltje bij de Space Expo voor inspirerende presentaties van professionals. Met praatjes over ruimterecht, publieke zaken, ruimtemissies en kunstmatige intelligentie, was er voor iedereen wel iets interessants of nieuws bij. Ik had bijvoorbeeld nooit stilgestaan bij hoe groot de wereld van publieke zaken is in de ruimtevaart, en was ook erg onder de indruk van de opzet van de JUICE missie. Iedere presentatie werd gevolgd door een Q&A, waar het publiek gretig gebruik van maakte door scherpe vragen te stellen. Na de presentaties was er nog een board discussion waarbij er interessante discussies ontstonden over ruimte gerelateerde onderwerpen.

Netwerk Borrel

De dag werd afgesloten met drankjes in de Space Expo. Dit was super goed bezocht en erg gezellig. In het midden van de zaal stond een prachtig podium waar professionals en studenten de mogelijkheid hadden om te pitchen. Verder liepen er steeds mensen langs met heerlijke hapjes. Aan het eind werd ook de prijs aan Space Woman of the Year uitgereikt aan de vrouw die dit jaar het meest bereikt heeft in de ruimtevaart. Het was een mooie plek om nieuwe contacten op te doen en nieuwe ideeën uit te wisselen na een dag vol indrukken.

Enkele foto’s van het evenement zijn hieronder te zien, gemaakt door Sara Muirhead.

Foto: Sara Muirhead

ans 50 JAAR

Op 30 augustus 2024 is het precies 50 jaar geleden dat de eerste Nederlandse Satelliet (ANS) gelanceerd werd.50 jaar later, op 30 augustus 2024 organiseren NVR en NRM ( Nationaal Ruimtevaart Museum) een zeer speciaal evenement in het AVIODROME in Lelystad.Bij dit...

Lees meer

Nieuwsbrief 2024-1

1. Woord van de voorzitter
2. Update Secretariaat / Penningmeester
3. Communicatie
4. Web & IT
5. Young Professionals
6. Evenementen
7. Legal Affairs
8. Redactie Blad Ruimtevaart

Lees meer
Chat hier met secretariaat van de NVR