Electro-magnetische levitatie ISS
Omschrijving
Electro-magnetische levitatie op het Internationaal Ruimtestation ISS:Techniek en Wetenschap De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA ontwikkelt en gebruikt al jaren verschillende platforms waarmee
Omschrijving
Electro-magnetische levitatie op het Internationaal Ruimtestation ISS:
Techniek en Wetenschap
De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA ontwikkelt en gebruikt al jaren verschillende platforms waarmee ruimte-relevant experimenteel onderzoek wordt uitgevoerd. Deze platforms omvatten valtorens, parabolische vluchten, sondeerrakketten en het internationaal ruimtestation ISS. Het ISS kenmerkt zich door een situatie van gewichtloosheid voor onbeperkte duur, hetgeen langdurige experimenten mogelijk maakt.
![](http://ruimtevaart-nvr.nl/wp-content/uploads/image-5.png)
Deze presentatie gaat over één van de faciliteiten die gebruikt worden voor wetenschappelijk materiaalkundig onderzoek. Deze zogenaamde EML is gebaseerd op het principe van electro-magnetische levitatie van geleidende (halfgeleider- en metallische) materialen. Hierdoor kunnen deze vaak reactieve materialen in vloeibare toestand (als zwevende “druppels”) bestudeerd worden, die daarbij een zuivere bolvorm behouden, waardoor uiterst nauwkeurige metingen van thermo-fysische eigenschappen zoals viscositeit en oppervlaktespanning mogelijk zijn en stollingsmechanismen geobserveerd kunnen worden.
![](http://ruimtevaart-nvr.nl/wp-content/uploads/image-7.png)
Deze duo-presentatie behandelt zowel de techniek als de wetenschap achter de EML die sinds 2015 operationeel is op het ISS. Ingegaan zal worden op de achtergrond en historische ontwikkeling, de opbouw met verschillende functies, en de uitvoering van experimenten met controle vanaf de grond. Ook zullen de uiteenlopende mogelijkheden van onderzoek en de verschillende materialen die met de EML onderzocht worden aan de orde komen.
Presentatoren:
Karsten Kullack, geboren in Hamburg, heeft lucht- en ruimtevaarttechniek gestudeerd aan de RWTH Aachen. Na korte stage- en trainee-posities bij OHB System en ESTEC (Noordwijk), was hij projectingenieur bij MAN Technologie. Hier werkte hij aan de ontwikkeling en bouw van ruimtevaartuigen, met name X-38, CRV, en ATV. Sinds eind 2004 is hij de Payload System Engineer voor de EML bij ESTEC. Daarnaast is hij Teamleider bij het Space Applications Services.
Wim Sillekens heeft werktuigbouwkunde gestudeerd en is gepromoveerd aan de TUE. Na postdoc-posities bij de TUE en aan het “Mechanical Engineering Laboratory” in Tsukuba, Japan, is hij werkzaam geweest bij TNO. Hier deed hij onderzoek op het gebied van aluminium- en magnesiumlegeringen. Sinds 2012 is hij verbonden aan ESA. Hij coördineert momenteel vanuit ESTEC het materiaalkundig onderzoek dat Europa uitvoert op het ISS en sub-orbitale platforms.
Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website: www.nationaalruimtevaartmuseum.nl.
Aanmelden
Bent u geïnteresseerd en wilt u deze lezing (Nederlands gesproken) bijwonen, dan ontvangen we uw aanmelding graag uiterlijk 3 mei aanstaande via de volgende link:
https://www.nationaalruimtevaartmuseum.nl/index.php/contact/aanmelding-lezing
Kosten deelname:
Voor kinderen, vrienden van het NRM en NVR leden: € 3,50
Voor overige toehoorders: € 7,00
Bij dit evenement is de NVR Event Policy van toepassing
Tijd
(Zaterdag) 10:30 - 12:30