Hoe was het? Ons bezoek aan het KNMI

Nieuws

nov 30, 2023 | Nieuws

Op 22 november bezochten meer dan 50 leden van de NVR het KNMI in De Bilt, wat een zeer interessant bezoek bleek te zijn. De plaatsen voor deze excursie waren in recordtijd volgeboekt, en we zijn zeer verheugd dat deze excursie zo’n grote belangstelling heeft gekregen van onze leden.

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) is de nationale weerdienst van Nederland. De belangrijkste taken van het KNMI zijn het voorspellen van het weer en het monitoren van het weer, het klimaat, de luchtkwaliteit en seismische activiteit. Het KNMI fungeert ook als het nationale onderzoeks- en informatiecentrum voor meteorologie, klimaat, luchtkwaliteit en seismologie.

Leren via diepgaande presentaties 

We werden verwelkomd door Dr. Frank Helmich – Manager R&D Satellite Observations – die ons een introductie gaf van het instituut en het zeer hoge belang van satellietgegevens voor weer- en klimaatvoorspellingen benadrukte. We leerden dat maar liefst 80% van de korte- en middellange termijn weersvoorspellingen afhankelijk is van gegevens afkomstig van satellieten. Met de volgende generatie MTG (Meteosat Third Generation) satellieten, die momenteel in ontwikkeling is, zal de nauwkeurigheid en voorspelbaarheid van de weersvoorspellingen verder verbeteren.

Zeer interessante presentaties werden gegeven door Rob Sluijter over het Early Warning Centre, dat het voorspellen van weersextremen veel nauwkeuriger zal maken. Bijvoorbeeld, het zal voorspellingen mogelijk maken voor kleinere regio’s – vandaag ontvangen we de meeste gegevens op provinciaal niveau.

De volgende presentatie werd gegeven door Pepijn Veefkind, die ons een gedetailleerd inzicht gaf in het in Nederland ontwikkelde TROPOMI-instrument dat in 2017 werd gelanceerd aan boord van de Sentinel-5 precursor-satelliet. Deze satelliet bevindt zich in een polaire baan op 824 kilometer hoogte. TROPOMI is de meest geavanceerde multispectrale beeldvormende spectrometer die een breed scala aan verontreinigende stoffen zoals stikstofdioxide, ozon, formaldehyde, zwaveldioxide, methaan en koolmonoxide kan detecteren en monitoren.

Kennismaking met het werk van het KNMI 

Na de presentaties splitsten de NVR-leden zich op in groepen voor een bezoek aan de weerzaal, de kalibratieruimte en de windtunnel. De weerzaal bestaat uit vier hoofdstations, of consoles, waar 24/7 monitoring en toezicht wordt uitgevoerd voor belangrijke gebruikers zoals de luchtvaart (Schiphol, Rotterdam, Lelystad), de maritieme sector (Noordzee), regionale belanghebbenden, of het veiligheidsdomein (verkeer, rivieren, enz.).

Dr. Frank Helmich sloot de rondleiding af met een overzicht van de satelliettechnologieën en programma’s die het KNMI gebruikt voor weer- en klimaatvoorspellingsapplicaties. Hij benadrukte vier belangrijke gebieden waarop het KNMI zich richt: ruimteweer, atmosferische dynamica (wind op zee), troposferische emissies, evenals wolken, aerosolen en stralingsbalans. Hij gaf ook een overzicht van nieuwe programma’s in ontwikkeling, zoals de MTG-satellieten, Aeolus 2, Sterma, Harmony en Tango.

Wensen van onze leden voor de toekomst 

Het bezoek eindigde met een aangename receptie aangeboden door het KNMI, waarbij verdere uitwisselingen plaatsvonden. Veel NVR-leden uitten de hoop dat er in de komende jaren meer bezoeken aan bedrijven en/of organisaties zullen worden gepland door de NVR. We zullen het onderzoeken!

Foto: Coen Martinus

ans 50 JAAR

Op 30 augustus 2024 is het precies 50 jaar geleden dat de eerste Nederlandse Satelliet (ANS) gelanceerd werd.50 jaar later, op 30 augustus 2024 organiseren NVR en NRM ( Nationaal Ruimtevaart Museum) een zeer speciaal evenement in het AVIODROME in Lelystad.Bij dit...

Lees meer

Nieuwsbrief 2024-1

1. Woord van de voorzitter
2. Update Secretariaat / Penningmeester
3. Communicatie
4. Web & IT
5. Young Professionals
6. Evenementen
7. Legal Affairs
8. Redactie Blad Ruimtevaart

Lees meer
Chat hier met secretariaat van de NVR